Možná jste již zaznamenali, že přecházíme z balení chleba do potravinové folie na „nebalení“, nebo balení do papírového sáčku. Důvody pro potravinovou folii byly větší hygiena a záruka, že chléb nebude kontaminován například lepkem. Bohužel ruku v ruce s ochranou jde i neprodyšnost, která je za rychlým plesnivěním, pokud se přeruší řetězec chlazení, nejčastěji při přepravě, což se v praxi často stane.

Takže jsme se pěkně rychle vrátili k osvědčenému balení do papíru v případě přepravy a v případě přímého prodeje jen do „cudného“ proužku, informujícího o výrobku.

Podporou této úvahy je i fotogalerie srovnávající uchování chleba (jakéhokoli) v utěrce nebo v neprodyšném sáčku.

Do folie budeme nadále balit jen chléb mražený.

Chléb podle nového mikrobiologického rozboru zůstane v případě, že „větrá“, v nezměněném stavu po 4 dny i v případě, že není uchován v lednici. Z toho plyne sice zkrácení minimální doby trvanlivosti z původních 10 dnů v lednici, ale zase odpadá nutnost přepravy v chladícím voze a skladování v lednici.