1) Redukce nadváhy při přechodu na tzv. tukový metabolismus (Zjednodušeně řečeno – tělo snadněji tráví cukry, proto tuky ukládá – tzv. sacharidový metabolismus.. Když ale tělo nedostane cukry, přejde cca po třech dnech na trávení tuků)
2) Sport – Bílkoviny v lidské výživě jsou nezbytné pro tvorbu a obnovu tkání organizmu
3) Vynecháním sacharidů postupně vymizí chutě na sladké a tzv. vlčí hlad. To je tím, že nezvyšujeme hladinu inzulínu; ten je vždy vyloučen do krve ve větším množství, než stačí k trávení a tím pádem vždy v krvi zůstane. Tento inzulin pak dává mozku pokyn – potřebuji další jídlo- někdy je tento jev popisován jako sacharidový kruh.
4) Při příjmu bílkovin a tuků nám dává mozek signál, kdy už máme dost. Tedy jíme jen do nasycení a nedochází k přejídání, jako je tomu u sacharidové stravy.
5) Vyšší schopnost koncentrace.
Na téma High protein, česky „vysoký obsah bílkovin“, jsme si povídali s Michalem Turnou z Grasa.cz, autorem úspěšné knihy Superčlověk, zabývající se hledáním nejlepší možné verze sebe sama. Jedná se o ověřený návod, jak využívat mozek i tělo na maximum.
Co znamená pojem High Protein?
Jedná se o výrobky či potraviny s vysokým poměrem bílkovin, kde se zpravidla jedná o ty, které
v rámci podobných produktů mají zvýšený podíl bílkoviny vůči ostatním makronutrientům (sacharidy,
tuky). Protein je jednou z nezbytných složek lidské stravy a jeho příjem je často regulován na
fyzickém programu jedince. Například pro sportovce je nezbytné přijímat proteinu o něco více než
třeba u neustále sedících lidí bez většího pohybu.
Proč je dneska takový zájem o High Protein?
Někdy se jedná čistě o módní trend, jindy zase o uvědomění, že protein je opravdu v naší stravě
důležitý. V posledních letech je strava a celkově zdravý životní styl velký trend a v tom se odráží i to,
že se lidé více ptají po potravinách s vysokým obsahem bílkovin. A výrobci jim se samozřejmě rádi
připraví…
Když je na výrobku informace High Protein, znamená to, že byly splněny nějaké hodnoty k tomuto
označení, ať již procentuální, nebo v gramech, obsažené ve výrobku, nebo jde čistě o pocit výrobce,
který může tuto nálepku přidat, kam chce?
Nejsem si zcela jist, jestli je toto legislativně stanoveno a hlídáno, ale bohužel jsem se v praxi setkal i
s výrobky, které měly nápis High Protein a skutečně tam i více proteinu bylo; s ním však ale i spousta
dalších éček, cukru atd. Důležité je si tedy vždy hlídat, abychom přes benefity (zvýšený poměr
bílkovin) nezapomínali koukat i na to, jak je na tom potravina celkově. Vždy jde hlavně o to, aby byl
výrobek z co nejpřirozenějších a „nejčistších“ potravin.
V obchodech se objevil už i „proteinový jogurt“. To evokuje závěr, že neobohacené jogurty nejsou
proteinové. To bychom za chvíli mohli kupovat proteinová vejce, proteinové maso, proteinové
ořechy☺ …. Jak se na to díváte Vy?
Je to trend. Je to marketing. A občas je to i průšvih … ☺ Vždyť existují i proteinové zmrzliny, které
někteří baští ve velkém, protože si myslí, že je to vlastně ve výsledku zdravé. Bohužel to nemusí být
pravda a je tedy vždycky třeba používat mozek, abychom dokázali vyhodnotit co a v jaké míře je pro
nás dobré a zdravé. V podstatě platí i to, co jsem psal o pár řádků výše (Vždy jde hlavně o to, aby byl
výrobek z co nejpřirozenějších a „nejčistších“ potravin.) a budu doufat, že se doby, kdy budeme
kupovat High Protein maso a vejce nedočkáme☺.
Jak dalece doporučujete proteinové doplňky?
Upřímně si myslím, že na trhu není tolik výrobků, které by za to stály. Já jsem zastáncem celých
potravin. Maso, vejce a nebo třeba výrobky, které obsahují převážně přirozené a čisté potraviny. Patří
sem samozřejmě i semínka, ořechy a další. Pokud je potravina složená z těchto surovin, tak věřím, že
je pro tělo velmi přínosná.
Dá se to s proteinem přehnat?
Dá, ale často se to nestává. Samozřejmě nějaká lehčí forma se projeví například v plynatosti, vážnější
například v onemocnění ledvin, ale to hovoříme už u dlouhodobém předávkování proteinem.
V čem Vy vidíte základ vyvážené proteinové stravy?
Vidím ho především v konzumaci přirozených potravin a ideálně takových, které nejsou nijak
průmyslově upravené či dotčené. Samozřejmě musíme dbát i na zdroj a kvalitu suroviny, čili není
úplně rozumné brát maso či vejce z pochybných chovů, ale třeba si i dodavatele prověřit. Dále je
určitě fajn zdroje tuků, bílkovin i sacharidů střídat a obměňovat, jelikož si tělo někdy při nadměrném
příjmu z jednoho zdroje může vytvořit intoleranci. Proto je vždy třeba poslouchat své tělo a
pozorovat, jak na jednotlivé potraviny z dlouhodobého hlediska reaguje.
Komu byste proteinovou stravu doporučil?
Každému, kdo chce pro své tělo udělat něco navíc. Důležité je však držet se zásad popsaných výše.
Brát tedy zdravé bílkoviny a tuky z prověřených zdrojů a kvalitních surovin. A pak už to jde tak nějak
samo. Samozřejmě nás jen zdravá strava nezachrání a je fajn si občas zacvičit, dát si procházku na
čerstvém vzduchu a trávit co nejvíce času v pohodovém a poklidném prostředí mimo všude přítomný
stres a shon, které jsou dalšími zabijáky této doby.
Chcete čtenářům něco vzkázat?
Pracujte každý den na tom, abyste byli tou nejlepší verzí sebe sama. Důležité je jít krůček po krůčku a
nezbláznit se z jednoho malého zaváhání a porušení svých zásad, vždy přeci žijeme jen jednou
Důležité je se vrátit zpátky na vaši trať a makat na tom, abyste byli silnější než kdy dřív. Jak fyzicky,
tak mentálně – protože většina toho je stejně v hlavě…
Děkujeme za rozhovor.