1 kg rajčat
1 cibule
100 g datlí
1 lžíce soli
3 ks hřebíčku
nové koření
bobkový list
2 špetky mleté skořice

70 ml jablečného octa

Rajčata a cibuli rozkrájíme na hrubo, dáme dusit, lehce občas promícháme, než se vytvoří dostatek šťávy. Potom přidáme koření (pokud ho pak nechceme „lovit“ v celém hrnci, dáme ho do jednoho místa při okraji hrnce, odkud ho pak pohodlně vyndáme) a necháme vařit na mírném plameni asi hodinu, dokud slupky úplně nezměknou a šťáva se nezredukuje. Potom vyndáme koření, přidáme ocet a rozmixujeme dohladka. Plníme do sklenic, které obrátíme na 5 minut dnem vzhůru, nebo pro jistotu je dáme ještě na 20 minut sterilovat.

TIP: Můžeme dochutit 1/2 lžičkou kayenského pepře. Místo datlí můžeme použít rozinky.

Kečup pak můžeme použít jako základ domácí marinády na maso: 1/2 hrnku kečupu, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky domácí hořčice, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce sladké papriky, 1/2 lžičky kayenského pepře, 1/2 lžičky Adžiky nebo jiného oblíbeného koření – vše smícháme, směsí potřeme maso a necháme marinovat nejlépe do druhého dne.

Orestované maso pak můžeme podávat třeba se „špagetami“ s cukety:)

Domácí marináda

Marinované maso s cuketovými špagetami