Zdravější přirozená náhrada pečiva s velmi nízkým obsahem sacharidů, bez lepku, bez kypřidel a konzervantů
… JEN VEJCE, SEMÍNKA & OŘECHY, NEROZPUSTNÁ VLÁKNINA
4 ATRIBUTY NAŠÍ VÝROBY & NA CO SE MŮŽETE SPOLEHNOUT
1) JEDNODUCHOST
Na výrobu základní, tmavé, varianty Bezobilného chleba používáme pouze vejce, semínka, vodu, nerozpustnou vlákninu, mořskou sůl a kmín. Ostatní druhy chleba jsou obohaceny zase jen o jiné druhy semínek či ořechů; „sladké“ varianty pak jsou slazeny pouze sušeným ovocem, viz podrobnější informace u každého druhu níže.
2) ČERSTVOST
Chléb je vyráběn ručně, sami si moučku ze semen meleme těsně před výrobou, takže nedochází k její zbytečné oxidaci. Suroviny na tuto moučku kupujeme přímo od dovozce či českého pěstitele, tedy neleží v meziskladech prodejců a jsou rámci možností nejvíc čerstvé. Namísto prodlužování trvanlivosti výrobků se zabýváme zkrácením dopravního řetězce a dalšími způsoby, jak zachovat přirozenou čerstvost výrobku cestou k zákazníkovi.
3) PŘIROZENĚ BEZ LEPKU
V naší provozovně se nepoužívá jakákoli obilovina nebo surovina obsahující lepek, takže zde nemůže dojít k nechtěné kontaminaci lepkem. Ořechy a semínka používané k výrobě mají certifikát bezlepkovosti.
4) PŮVODNOST
Používáme pouze základní suroviny.
Všechny druhy našeho chleba jsou bez obilovin, sóji a luštěnin a produktů z nich; bez mléčných produktů, cukru, konzervačních prostředků a dalších obvyklých průmyslových „vylepšovadel“.
Suroviny, u kterých je to možné, kupujeme od lokálních dodavatelů. Na výrobu používáme od 20.1.2019 výhradně vejce z chovu na podestýlce, případně z BIO chovu.
V JAKÉM MNOŽSTVÍ A JAK CHLÉB BALÍME
Od 20.5.2021 od nás chléb zakoupíte ve dvou velikostech:
1) Celý bochník – ten váží 800 g. Pokud nakupujete v našich spolupracujících prodejnách, ukrojí vám z něj takzvaně na váhu kolik si budete přát, třeba i jen jeden plátek.
2) Malý bochníček o hmotnosti 410 g
Chléb balíme do tenkého prodyšného papíru.
V případě, že chléb posíláme přepravní službou, kde nemáme kontrolu nad teplotním řetězcem ( netýká se prodeje přes Scuk.cz), balíme chléb vakuově pro zvýšení trvanlivosti i odolnosti proti případnému poškození.
TRVANLIVOST
Čerstvý chléb má trvanlivost 48 hodin při uchování v prodyšném obalu.
Chlazený chléb při uchování v teplotě 2 – 6°C vydrží 5 dnů; i v tomto případě zajistěte přístup vzduchu (nenechávejte v igelitu).
Vakuově balený chléb má trvanlivost 14 dnů ode dne výroby. Po otevření ho zpracujte do 24 hodin.
Nejlepší variantou skladování doma je hned ho nakrájet a dát do mrazáku (pak si vytáhnete jen požadovaný počet plátků, necháte volně rozmrazit při pokojové teplotě a nebo ještě lépe – rozmrazíte ho v topinkovači, to se potom rozvoní semínka a oříšky v korpusu). Na senzorických vlastnostech mražení chlebu neubere; tím, že neobsahuje obiloviny, nevysychá a je jako čerstvý.
A JAK CHLÉB POUŽÍT?
Jako ten obyčejný – můžete z něj dělat topinky, krutony, opéct ho nasucho v topinkovači, namazat na něj paštiu, pomazánky, zapéct jej se sýrem, udělat z něj jednohubky nebo jen s máslem…