Všechny druhy Bezobilného chleba Puretaste.cz jsou přirozeně bezlepkové a bez mléčných produktů. Surovinami pro výrobu jsou čerstvá vejce, ořechy a semínka, jablečná nebo bambusová vláknina a u „sladkých“ variant navíc sušené nesířené ovoce.

V naší provozovně se nepoužívá jakákoli obilovina nebo surovina obsahující lepek, takže zde nemůže dojít k nechtěné kontaminaci lepkem. Ořechy a semínka používané k výrobě mají certifikát bezlepkovosti.

Motivace vyhnout se obilovinám, potažmo lepku, vychází z několika důvodů.

Pšenice je přešlechtěná s cílem co nejvyššího obsahu lepku kvůli „nadýchanosti“ pečiva, dále pro rezistenci vůči škůdcům, pro co nejvyšší výnosy na metru čtverečním pole a pro odolnost vůči plísním. Že působí u mnoha lidí trávicí potíže asi není ani tajemství, ani překvapení..

Bezlepkový chléb, pokud je kváskový z přirozeně bezlepkových obilovin, je také bezesporu dobrou alternativou, ale už ne tolik reálnou jako chléb žitný, protože je prostě nesnadné takový chléb péct ve větším množství v neměnné kvalitě. Ačkoli na trhu nějaké druhy kváskového bezlepkového chleba jsou, vždy je to vyváženo nějakými přídatnými látkami a škroby.

Bezlepkový chléb v klasickém průmyslovém pojetí, to je spíše chemický koktejl než co jiného. Je až s podivem, že člověku s onemocněním střeva vůbec někdo nabídne takovýto neživý výrobek s převahou škrobů a cukru a mnohdy navíc s obsahem pšenice, která byla sice zbavena lepku (tzv. deproteinovaná), ale i jako taková je spojována s  aktivaci imunitního systému a markerů tzv. propustného střeva.

Ještě se ale dostáváme ke kultuře stravování a nadužívání pečiva. Kdybychom pečivo, zvláště pečivo v dobré kvalitě, jedli střídmě, asi bychom se nedostali do situace, kdy musíme řešit jeho úplné vynechání. Chápeme, že dnešní uspěchaná doba hodně nahrává filozofii fast foodů a rychlým svačinám založených na pečivu jako základu, ale jde to i jinak.

Bezobilný chléb má sloužit k občasnému zpestření výše zmíněného jídelníčku s převahou zeleniny, nikoli jako náhrada běžného pečiva při setrvání v modu „pečivo 5x denně“.  Na druhou stranu víme, že po dvou – třech letech úplně bez pečiva člověku prostě chybí, na co byl celý život zvyklý a občas zatouží si nějaký ten plátek chleba dát. Právě pro vás tu náš „chléb“ je a budeme rádi, když i vy budete brát náš chléb jen jako potěšení.