Omega 3, kvalitní bílkoviny, původní suroviny bez průmyslové úpravy, přirozená vláknina, vitamíny skupiny B, minerály pro tvorbu kolagenu…

… ale hlavně, HLAVNĚ cenné látky, které můžeš získávat už během jídla, ne až po něm (formou doplňků stravy)👌

BEZOBILNÝ CHLÉB – může se stát podpůrnou složkou tvé přirozené, zdravé stravy, například středomořské, Paleo apod.… ale zároveň složkou velmi významnou pro tvůj emoční komfort, protože jsme na pečivo zvyklí od malička a při jeho vynechání nám po čase začne citelně chybět.

Pokud tedy také z nějakého důvodu dojdeš ke zjištění, že pečivo zatěžuje tvůj organismus a toužíš po změně, pravděpodobně začneš řešit, jestli se obejdeš bez pečiva úplně, nebo si najdeš náhradu.

Náhrady pečiva jdou ve dvou hlavních proudech:

 

1️⃣ Bezlepkové

Průmyslově vyráběné bezlepkové pečivo má za cíl pouze snížit lepek na hodnotu povolenou pro označení „Bez lepku“.(tato hodnota není nulová!) Pojivé vlastnosti lepku jsou nahrazeny vysoce průmyslově zpracovanými surovinami, pojidly a škroby. Chuťové optimalizaci má pomoci vysoký obsah cukru (Pro úplnost – i bez tohoto přidaného cukru má výrobek vysoký obsah sacharidů).

2️⃣ Nízkosacharidové

1) Menšího množství sacharidů v pečivu lze dosáhnout jednak průmyslovým zpracováním, kdy se z obiloviny (většinou z pšenice, coby nejlevnější suroviny) odstraní větší část škrobu a zůstane obilná bílkovina (lepek), která tvoří základ takového pečiva.

2) Jinou možností je vynechat obiloviny úplně a péct z přirozeně nízkosacharidových surovin, kterými jsou ořechy a semínka. Chybějící pojivost, kterou obvykle zajišťuje v pečivu lepek, nahrazují čerstvá vejce. V případě nízkosacharidového chleba se tak jedná vlastně o jakýsi slaný ořechový piškot.

Tímto druhým způsobem vyrábíme 4 druhy chleba, 4 druhy „sladkých“ chlebíčků, koláče, housky a veganské chlebové placky – aktuální sortiment si můžete prohlédnou zde:

e-shop PURETASTE  

 

Bezobilný chléb obsahuje pozoruhodné množství kvalitních vitamínů, minerálů, zdravých tuků, bílkovin a vlákniny. Tepelná úprava ořechů a semínek při pečení zlepšuje stravitelnost a aktivuje enzymy, takže trávení těchto žádoucích prvků nic nebrání. Krajíc chleba je vlastně takovou vitaminovou tabletkou, na kterou si ale můžete něco namazat☺🍞👍

Zastavme se u třech nejčastěji používaných surovin při výrobě našeho chleba a u jejich přínosů:

Slunečnicové semínko:

  1. Obsahuje fytosteroly, které přispívají ke snižování hladiny krevního cholesterolu
  2. Lecitin – bývá označován jako potrava pro mozek, podílí se na tvorbě a obnovování buněčných membrán
  3. Vitamíny A, C, D a vitamíny skupiny B – regulují biochemické reakce v těle
  4. Antioxidanty, jako jsou flavonoidy a fenolové kyseliny spolupracují na vychytávání volných radikálů
  5. Životně důležité minerály, jako jsou vápník, železo, fosfor a hořčík, selen a zinek hrají významnou úlohu při tvorbě tkání. Jako složky a aktivátory hormonů a enzymů jsou minerální látky nepostradatelné i pro přenos nervových impulsů a prevenci civilizačních chorob
  6. Esenciální aminokyseliny, jako jsou glutamin a arginin a neesenciální cystein, jež jsou stavebními kameny bílkovin, mají stěžejní vliv na jeho metabolismus, tvorbu svalové hmoty, kostí a správnou funkci orgánů
  7. Zdravé tuky a oleje, zejména pak kyselina linolová a olejová podporují činnost srdce, pomáhají jako prevence proti poškození kloubů a chrupavek, jsou nezbytné pro vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích

Lněné semínko

  1. Bohaté je obzvláště na draslík, v menším množství obsahuje též železo, měď, hořčík, zinek, vápník, mangan, fosfor, selen
  2. Je významným zdrojem Omega 3 mastných kyselin
  3. Obsahuje kyselinu Alfa linoleovou (ALA), která prospívá správné hladině cholesterolu v krvi
  4. Obsahuje vysoce kvalitní proteiny, bohaté na kyselinu asparagovou, glutamovou a arginin

Čerstvá vejce

  1. Vitaminy A,D,E a vitaminy skupiny B (1,2,3, 6, 7, 9, 12)
  2. Z minerálů jsou nejvíce zastoupeny sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor, měď, zinek a železo
  3. Z proteinů má právě vejce nejvyšší biologickou hodnotu – obsahují kompletní spektrum esenciálních aminokyselin potřebných pro stavbu lidské bílkoviny (vaječný bílek je tzv. referenční bílkovinou z důvodu nejlepší vstřebatelnosti bílkoviny pro lidský organismus)

Tak ať vám chlebík chutná❤️

Níže jsou návrhy, jak si na Bezobilném chlebíku pochutnat (určitě vymyslíte další👍):

 

#lowcarb #bezlepku #bezmleka #realfood #biohack #dia #gfdf