Vážně, lidi, rozpékejte☺☺☺
Tento nabádací příspěvek je určen těm z vás, kteří si na našem chlebíku pochutnávají „tak, jak ho vytáhnou z ledničky“☺
V souvislosti s vysokým obsahem bílkovin a tuků ze semínek, který, jak jsme zde nedávno zmiňovali, našemu chlebíku dává nutriční hodnoty blížící se spíše sýru než chlebu, je potřeba počítat s tím, že po vytažení z lednice zkrátka bude ztuhlý☺. Ostatně sýr také nejdřív zahřejete alespoň na pokojovou teplotu, než se do něj pustíte. Tedy- pokud si na něm chcete pochutnat. A my bychom moc rádi, abyste si na chlebíku opravdu pochutnali.
Roli hraje nejen konzistence, která zahřátím zvláční, a to i kdybyste ho jenom nechali chvíli na sluníčku za oknem, nebo na radiátoru. To nejlepší totiž nastává, když ho lehce opečete (na sucho na pánvi, nebo ogrilujete, rozpečete v topinkovači…), protože to se potom rozvine dosud latentní vůně a chuť semínek a ořechů obsažených v chlebu👌.
Těm informovanějším z vás možná zablikají před očima vykřičníky akrylamidu, tak se u něj na chvilku zastavíme. Akrylamid vzniká v potravinách upravovaných při teplotě 120°C a vyšší; je zodpovědný za hnědnutí, karamelizování a neodolatelnou vůni pečených, smažených, grilovaných a pražených pokrmů. Nejvíce se ho logicky vyskytuje ve zcela propečených potravinách, jako jsou sušenky, chipsy, ale i rádoby zdravých pochutinách, jako extrudované kukuřičné křupky a podobně. Za celosvětově největší spotřebou akrylamidu stojí pražená káva. Bohužel výše zmíněné senzoricky žádoucí vlastnosti akrylamidu jsou vykoupeny jeho neblahým působením na nervový systém a některé publikace ho označují za karcinogenní.
Další vlastností akrylamidu je to, že vzniká závislost na jeho konzumaci. Proto bychom vás chtěli upozornit na potřebu umírněnosti, abyste si chlebík nerozpékali do černa, tak jako se to občas povede nám. Pokud ale necháte jen chvíli chlebík zrůžovět, tak vzhledem k výrobním postupům chleba, které jsou velmi šetrné, se vzniku závislosti na akrylamidu obávat nemusíte. Ovšem, závislost na našem chlebíku – za to tedy ručit nemůžeme☺
Dobrou chuť♥