Jako superpotraviny jsou označovány ty potraviny, které mají vysoké koncentrace cenných látek. jako jsou antioxidanty, živé enzymy, vláknina, minerály, a tím jsou pro lidský organismus prospěšnější v porovnání s jinými potravinami.
5 kategoriií superpotravin, používaných pro výrobu Bezobilného chleba:
1) Vejce
Vejce jsou bohatým zdrojem vitamínů i minerálů. Z vitamínů jsou přítomny biotin, vitamíny A, D, E, B1, B2,B8, B12, B6, Niacin, Kyselina listová (B9), E, K – chybí pouze vitamín C, z minerálů jsou zastoupeny sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor, měď, zinek, selen nebo železo.
2) Semínka
Slunečnicová semínka
Slunečnicová semínka jsou využívaná pro svůj vysoký obsah antioxidantů selenu a vitaminu E, jejich účinkem je neutralizace volných radikálů a následné zpomalení procesu stárnutí. Tato semena se doporučují i při migrénách a astmatu, pozitivně působí i na pokožku a sliznice. Dále také uklidňují mysl a nervy, snižují krevní tlak a působí jako prevence kardiovaskulárních chorob.
Dýňová semínka
Velká tmavě zelená semínka dýně působí jako prevence nádorových onemocnění i zánětů močových cest, zmírňují procesy stárnutí a degenerace. Dýňová semínka jsou doslova nabitá vitamíny a minerály, jmenujme např. vitamín A, D, E, B1, B2 a B6, selen, zinek, hořčík, draslík, vápník, fosfor, měď, mangan a železo. Díky tomu mají příznivý vliv na zdraví vlasů a nehtů. Na tato semínka se mohou spolehnout i lidé trpící nervozitou, úzkostí a depresemi.
Sezamová semínka
Semínka sezamu indického jsou drobná, a přesto plná zdraví prospěšných látek. Jsou zdrojem bílkovin, esenciálních mastných kyselin, vitamínů a minerálů. Pro svůj vysoký obsah železa se doporučují ženám (např. v období menopauzy) a pacientům s anémií (chudokrevností). Dále posilují obranyschopnost organismu, prospívají cévám a srdci, ale i kůži, nehtům a vlasům. Také mají schopnost zvlhčovat střevní sliznici, proto je vhodné tato semínka konzumovat při zácpě.
Lněná semínka
Semínka lnu setého mají největší obsah omega-3 polonenasycených mastných kyselin ze všech rostlinných produktů, jsou proto velmi hodnotná. Měla by tedy tvořit pravidelnou složku jídelníčku veganů, vegetariánů a osob, které nejedí rybí maso a olej. Najdeme v nich i další kyseliny, např. ALA, EPA a DHA, které mají silné protizánětlivé účinky. A výjimečný je i obsah rozpustné vlákniny, ta zase léčí střev a napomáhá správnému trávení.
3) Ořechy
Vlašské ořechy
Skvělý zdroj hořčíku, vápníku, zinku i zdravých tuků. Posilují svaly, kosti, imunitu i celý organismus včetně funkce nervového systému.
Mandle
Mandle posilují imunitu, jsou účinnou prevencí proti osteoporóze, křečím v lýtkách… Upravují krevní tlak, snižují cholesterol, zahání pocit hladu a pomáhají tak redukovat hmotnost.
Kešu ořechy
Jsou přírodním zdrojem hořčíku, mají vysoký obsah omega 3 mastných nenasycených kyselin, posilují nervovou soustavu – snižují podrážděnost, úźkost, nervozitu, snižují hladinu cholesterolu v krvi, podporují regeneraci a snižují únavu, metabolické funkce-vysoký obsah hořčíku (260 mg/100 gramů ) – podporuje správnou činnost svalů a nervů a pro správnou stavbu kost
4) Ovoce
Z mnoha druhů ovoce, řazených mezi superpotraviny, používáme zejména toto:
Meruňky
Meruňky bojují proti kardiovaskulárním chorobám, ale také proti astmatu. Jsou skvělým zdrojem vlákniny a bohatým zdrojem vitamínů. Posilují imunitu, bojují proti únavě a zlepšují naši náladu.
Ananas
Ananas je skvělým pomocníkem při redukčních kúrách. Také se doporučuje jíst po velké fyzické námaze, abyste dočerpali energii. V neposlední řadě zpomaluje stárnutí a působí na nás dobře i “zvenku”.
Jablko
Jablka obsahují ve vodě rozpustnou vlákninu, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Chrání naše tělo před Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou, stejně tak proti rakovině. Také snižují riziko cukrovky.
Švestky
V plodech je vitamín B12, který je prospěšný pro krvetvorbu, a vitamín B1 prospěšný mozku. Ve švestkách je navíc vláknina, která je přínosná pro zažívání. Švestky jsou vhodné i pro diabetiky, protože nezvyšují hladinu glykémie
5) Karob
Karob v chuti připomíná sladké kakao. Je považován za zdravou náhradu čokolády. Je přirozeně sladký, bez kofeinu, má malé množství tuku a nezpůsobuje alergii. Obsah vlákniny a pektinu pomáhá trávení. Dále obsahuje minerály, vitamíny, mikrolementy. Mimo jiné je zdrojem vitaminu E – známého jako vitamín mládí a kyseliny gallové – silného antioxidantu. Obsahuje třísloviny bránící množení bakterií v těle. Kyselina gallová má analgetické, antialergické, antibakteriální, antivirové a antiseptické účinky.
Zdroj:
https://superpotraviny.webnode.cz/orechy/kesu-orechy/
https://www.herbarperuanskychbylin.cz/algarrobo