Chtěli jsme napsat pár slov o bezlepkové dietě. Pak jsme zjistili, že tato slova už napsána byla (viz zdroj na konci článku)…

Čím dál víc lidí nejí lepek. Co je na tom tak skvělého?

Zdenka Tomis
27. 3. 2015

Co se týče hubnutí a zdravého životního stylu, celebrity občas vymyslí nějakou šílenost, kterou pak po nich vyzkouší ještě pár fanoušků a za chvíli je ticho po pěšině, protože to buď nefunguje, nebo je to jednoduše moc šílené. To ovšem neplatí o tom, když přestaly jíst lepek.

Ještě před pár lety se lepku vyhýbal jen ten, kdo vyloženě musel, tedy člověk nemocný celiakií či trpící alergií. O něco později ho zkusily ze své stravy vynechat světové hvězdy jako Gwyneth Paltrow, Victoria Beckham, Miranda Kerr nebo třeba Ryan Gosling.

Z trendu se stal fenomén

Pak se trendu chytily i lokální celebrity. Dokonce i v našem nedávném rozhovoru prozradila Adela Banášová, že přestala jíst lepek. A dnes máte možná i vy kolem sebe už několik lidí, kteří se této látky dobrovolně vzdali, a nemohou si to vynachválit.

Co je na tom podle nich tak skvělé? Většina z nich díky tomu zhubla a postavu si s takovou stravou celkem snadno udržuje. Spousta z nich říká, že se celkově cítí lépe, zlepšily se některé zdravotní problémy, kromě toho také mají lepší pleť, zbavili se nadýmání, nafouklého břicha a necítí se tolik unavení.

Co to obnáší?

Lepek, nebo také gluten, je bílkovina obsažená v obilí, především v pšenici, žitu a ječmeni. To znamená, že pokud byste na tento typ stravy chtěli najet, musíte vynechat klasické pečivo, zapomenout na voňavé bílé rohlíky i oblíbenou „šumavu“, stejně jako na koláče a buchty od babičky.

Nemohli byste některé uzeniny, těstoviny a další přílohy, sladkosti a také alkohol, ale i některé jogurty, müsli a kukuřičné lupínky, anebo třeba kečup a hořčici. Na druhou stranu právě díky tomu, jak je bezlepková strava oblíbená i u běžných zákazníků, vyrábí se čím dál více „běžných“ potravin, ovšem bez obsahu lepku.

Navíc s nařízením, že veškeré jídelní lístky v restauracích musí už i u nás obsahovat seznam všech alergenů, je dodržování bezlepkové stravy čím dál pohodlnější.

Pečivo není, co bývalo

Právě lepek může za to, že se těsto, z něhož se dělá veškeré pečivo, tak pěkně lepí a je pružné. Tady by se možná chtělo namítnout, proč bychom najednou měli přestat jíst pečivo, když ho naši předci jedli zcela běžně a nic se jim nestalo.

To je samozřejmě pravda, a i tehdejší pečivo obsahovalo lepek, jenže mnohem méně a navíc se tehdy pšenice zpracovávala úplně jiným způsobem než dnes. Při současném mletí se oddělí jednotlivé části zrna, tedy klíček a slupka, a zůstane čistá bílá mouka s vysokým obsahem lepku.

Poznámka PureTaste: Podle vyjádření agronomů se navíc za posledních 30 let šlechtěním několikanásobně zvýšil obsah lepku v obilovinách.

Problém je v množství

Další problém může být v tom, že potravin s lepkem jíme až příliš. Zatímco kdysi si dali jeden krajíc chleba denně, případně druhý ještě k večeři, dnes si dáme rohlík k snídani, koláč ke svačině, těstoviny k obědu, a po obědě ještě dort jako dezert.

Jinými slovy, problém nemusí být ani tak v lepku samotném, jako v tom množství, které do sebe pravidelně dostáváme. Pokud se tedy rozhodnete poslouchat lékaře, kteří někdy tvrdí, že bezlepková strava je pro zdravého člověka zbytečná, můžete zkusit lepek třeba jen omezit, ne úplně vyloučit. Alespoň nebudete muset hlídat, zda máte dostatek vlákniny, vitamínů a některých minerálních látek.

Zároveň mějte na paměti, že na každý organismus a zažívací systém platí něco jiného, takže se opravdu může stát, že zavedení bezlepkového jídelníčku se s vámi téměř nic nestane, i když shození pár kilogramů se pravděpodobně neubráníte.

Najděte si tedy takový životní styl, který vám vyhovuje, a pokud to bude ten bez lepku, není proč se mu bránit. Podle lékařů samotný lepek sice neškodí, ale zároveň vlastně není jasné, v čem by byl našemu tělu prospěšný.

Zároveň existuje několik studií, které dokazují, že lepek škodí nejen osobám s prokázanou celiakií a alergií. Jejich trávicí ústrojí ho může špatně vstřebávat, a proto třeba máte neustále nafouklé nebo bolavé břicho, i když jste jinak úplně zdraví. Za vyzkoušení to tedy rozhodně stojí.

Zdroj: https://zena.aktualne.cz/krasa/cim-dal-vic-lidi-neji-lepek-co-je-na-tom-tak-skveleho/r~i:article:806742/